150 éves az MKE

A Magyarországi Kárpát Egyesület idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját, ami egyben a magyar turistaság 150 éves ünnepe is. Az alapítás helyszínén,  Ótátrafüreden 2023. augusztus 8-13. között ünnepségsorozatot tartunk. Minden nap többféle túrát szervezünk, az alapítás napján, 10-én emlékülést rendezünk Ótátrafüreden, Poprádon az MKE által épített Kárpát Múzeumban kiállítást nyitunk meg, megkoszorúzzuk Tarajkán a Szilágyi-emlék újraformázott domborművét. A túrákat a hagyományos, Zakopane – Ótátrafüred útvonalú Magas-tátrai átkelés rendezésével zárjuk.

Jubileumi hét a Magas-Tátrában

Az első magyar turistaegyesület a Magas-Tátrában alakult meg, a magyar túrázás bölcsője a Tátra. Az egyesület fő tevékenysége sokáig a Tátrához kötődött, a történelem szomorú viharai az egyesület működését is és a Tátrához kapcsolódását is meg-megszakították, de mára az egyesület Kárpát-medencei működésének ismét egyik legfontosabb eleme a tátrai jelenlét. Ezért az egyesületi alapítás 150 éves évfordulóját is elsősorban itt a Magas-Tátrában ünnepeljük meg. A 150 évvel ezelőtti alakulási helyszínre csoportosítottuk az ünnepi hét programját.

Az ünnepi héten kétféleképpen lehet részt venni. Közös szervezett programra lehet jelentkezni, ami augusztus 8. délutáni utazással indul és augusztus 13. esti érkezéssel ér véget. Másrészt ugyanazon túranapokra Magas-Tátra kupát hirdetünk, ami kötetlen teljesítménytúrák sorozatával lesz jelen az ünneplésben.

A közös programban résztvevők is jogosultak a Magas-Tátra kupára, ha legalább 4 napon bármelyik túrát megteszik.

A rendezvény támogatója

A magas-tátrai közös ünnepi program

A közös program magába foglalja a buszos utazást Budapestről a szálláshelyekre és minden nap a közös programok helyszíneire, rajt- és célhelyeire, beleértve a lengyel és dunajeci utat is, 5 napi szállást Szepesszombaton, Tátralomnicon és Tátraerdőfalván 2-6 ágyas szobákban, reggelit, vacsorát, részvételt a közös túrákon és az ünnepi eseményeken (kiállítás, szoboravatás, ünnepi ülés, vacsora), a komoly közös túrák mellett minden nap családbarát kisebb túrákat, sétákat. A közös túrákon alternatív rövidebb változatot is lehetővé teszünk. A minden évben megrendezett Magas-tátrai átkelés és a Nagyszalóki-csúcs búcsútúra is a közös heti program részei.

A közös ünnepi program részvételi díja 120 000 Ft, amiből az alapdíj 98 000 Ft, a buszos utazás és a helyszíni buszos utak költsége 12 000 Ft, az ünnepi vacsora 10 000 Ft. A Magyarországi Kárpát Egyesület, az Erdélyi Kárpát Egyesület, a Hazajárók Egylet tagjainak és a 12 év alatti gyerekeknek az alapdíj 68 000 Ft. Családok számára, valamint egyedi kérések esetén külön elbírálás lehetséges. A programon és az ünnepi vacsorán a részvételi helyek száma korlátozott. A részvétel fizetéskor válik biztossá.

A közös programsorozaton résztvevők számára három extra túralehetőséget is biztosítunk. Ezekre külön lehet jelentkezni és külön díjuk is lesz:

A Magas-Tátra kupa túrái

Az ünnepi hétre Magas-Tátra kupát ír ki a Magyarországi Kárpát Egyesület minden túranapra. Az 5 napi túrából 4 teljesítése esetén a Magas-Tátra kupázók jubileumi kupát kapnak. A kupa díja 10 000 Ft, ez tartalmazza az 5 túra nevezési díját és jubileumi pólót. Ha tervbe vették a szombati átkelést, a lengyel buszért külön díjat kell fizetni.

Ezeken a túrákon logisztikai támogatást nem nyújtunk, pontőrök, némi ellátás és szokásos elismerés jár a teljesítőknek. A kupázóknak lehetőségük van részt venni a kiállítás-megnyitón, az emlékműavatáson, valamint a vezetett túrákon is (beleértve az ünnepnapi Tarajka – Téry menedékház túrát), a kupába ezek is beszámítanak, de a szállást, utazást maguknak kell megszervezniük.

A teljesítménytúrákon a kupától függetlenül is részt lehet venni, helyszíni jelentkezéssel, 2000 Ft nevezési díjjal. Ez nem vonatkozik a Magas-tátrai átkelésre, amire külön is lehet jelentkezni, ahogy az eddigi években – 3000 Ft kötelező előnevezéssel és a lengyel buszra történő foglalással.

2023.08.08. Kedd – utazás

Buszos kiutazás Szepesszombatra, Tátralomnicra, Tátraerdőfalvára

2023.08.09. Szerda – túranap

Közös túra: Lysa Polana — Ótátrafüred

Családbarát túra: Tátraszéplak – Ótátrafüred

Extra csúcsmászás vezetővel

Felsőhági – Ótátrafüred

2023.08.10. Csütörtök – emléknap

a Poprádi Tátraaljai Múzeumban (amit 1876-ban az MKE épített) időszaki kiállítás megnyitása

Tarajkán a Szilágyi-emlék újraformázott bronzplakettjének avatása, koszorúzása

túra a Téry-menedékházhoz

Családbarát túra: Ótátrafüred – Tátralomnic

Extra túra: Tarajka – Kő-pataki-tó – Lomnici csúcs felvonóval

18 órától emlékülés a Grandhotelben, majd 20 órától ünnepi vacsora

Ótátrafüred  – Vörös-torony-hágó (2352) –  Ótátrafüred

2023.08.11. Péntek – túranap

vezetett túra: Matlárháza – Ótátrafüred (vagy Kőpataki-tó – Tátralomnic)

családbarát túra: Matlárháza – Fehérvíz

Extra túrázás és tutajozás: Három Korona, Dunajec

Matlárháza – Fehér-tavi-csúcs –  Matlárháza

2023.08.12. Szombat – hagyományos Magas-Tátrai átkelés

Zakopáne – Ótátrafüred

családbarát túra: Poprádi-tó – Nagy-Hincó-tó – Poprádi-tó

és résztávjai

Poprádi-tó – Ótátrafüred

2023.08.13. Vasárnap – búcsú

Késmárk / Lőcse / Rozsnyó / Fülek meglátogatása

Ótátrafüred – Ótátrafüred