A túra kiírása

2024-ben május 11-én rendezi az Erdélyi Kárpát-Egyesület a Jókai Emlék- és Teljesítménytúrát 55, 30 és 10 kilométeres távokon.

Ezt követően, május 12-én a Magyarországi Kárpát Egyesület és a Szent Jakab Zarándok Egyesület közösen rendezi mag a Torockó túrát 35 és 30 kilométeres távokon.

A helyek száma nagyon korlátozott, jelentkezni az info@karpategyesulet.hu vagy az info@szent-jakab.hu e-mail-címen lehet.

A Jókai Mór teljesítménytúrára mindenki maga jelentkezhet a következő linken: Jókai jelentkezés

Kedvezményes nevezési határidő: április 15., 12:00 óra

Emelt díjas nevezési határidő: április 30., 12:00 óra, ezután már NEM lehet benevezni.

A Torockó 30 és 35 teljesítménytúrára a csoportos utazással vagy a helyszínen lehet nevezni. Nevezési díj nincs, oklevél, kitűző lesz, a túrákat közösen tesszük meg.

  • Indulás pénteken reggel a Kárpát Egyesület székhelyéről (Lövőház utca 39.).
  • Útközben megmásszuk Sebesvárat, majd érkezés Kolozsvárra.
  • Szállás Kolozsvárott a Báthory líceum tornatermében.
  • Szombaton ki-ki erőnléte és kedve szerint teljesítheti a Kolozsvár – Szind – Tordai hasadék – Várfalva – Székelykő – Torockó útvonal 3 távjának valamelyikét, a rajthelyekre (Kolozsvár, Szind és Várfalva) busszal megyünk.
  • Szállás a Brassai menedékház szervezésében két nap vacsorával és reggelivel.
  • Vasárnap reggeli után helyi idő szerint 8-kor indulás busszal Szolcsvára a Torockó 30 és 35 teljesítménytúrára, este újból Torockón vacsora és szállás.
  • Hétfőn hajnalban fakultatív túra a Székelykőre.
  • Reggelizés közben a „Torockó ordasa” kitüntető cím azon bátraknak, akik a Jókai, Torockó, hajnali Székelykő túrán és az ezt követő reggeli erőpróbán helytállnak.
  • Hazafelé programok (sajtgyár, városnézés). Visszaérkezés az esti órákban.

Torda felől az országúton a Szolcsva (Salciua) tábla előtt balra az Aranyos fölötti gyalogos függőhíd túránk kiinduló pontja. Átkelve a hídon a K+ jelzést követve szemben beérünk a Búvópatak (Sub Piatra) falu merőleges földútjába, balra fordulunk, majd kisvártatva ahol a P+ elágazik balra, jobbra folytatjuk utunkat a K+ szekérútján. A Szolcsva patak mentén egy újonnan épült pravoszláv kolostort elhagyva a Szolcsvai búvópatak barlangjához érkezünk. A patak fölött izgalmas függőhídon kell átkelnünk, a barlangba csak a patakban lehet bemenni, a hidak és létrák összedűltek, a szájába azonban betekinthetünk. Az út a házak fölött továbbra is a K+ jelzésen balra fölfelé vezet egyre meredekebben. Fölérve a gerincre kereszt, esztenák. Szemben szekérúton zsupfedeles házak mellett lemegyünk a hármas víznyelőhöz, ami a búvópatak felső szája. Lent kettéválik az ösvény, balra faerkélyről pompás látvány a vízesés és víznyelő, jobbra a patakhoz érünk (fürdeni). Ezután vissza kell mennünk a kereszthez. Innen keletre kis házacska mellett indul a K jelzés egy ösvényen, ezt követjük. 2 km múlva jobbról bejön a P jelzés, a K jelzéssel együtt ezen haladunk tovább, eddig egyfolytában fölfelé. Bejön a S jelzés, fönt a hágón kereszt, mi balra a körtefák közt álló kis kunyhó felé zsombékoson vágunk át, majd a ház mögött a két hegy közti hágón keresztül vezet utunk. Dülevényes úton nagy töbröket kerülgetünk. Mielőtt leérnénk az itatóvályúhoz, balra a hegy oldalában elérjük a Bedellő faluból a Bedellői cseppkőbarlangba vezető P+ jelzést, ezen balra fölfelé indulva meglátogatjuk a kb. 2 km-re lévő Bedellői cseppkőbarlangot. Visszatérve lemegyünk a völgy aljában lévő töbörbe és a szemben befolyó patakmeder mentén fölfelé törekedve magányos körtefát látunk, azt lőjük be, majd azonos irányban kis nyereg, tovább lefelé irányjelző fa, itt a nyergen szétválik a két túra.
A rövidebb távon lévők lefelé, majd balra a P jelzést követik. Végig lefelé, nemsokára szerpentines úton, szemben előttünk már az Ordaskő sziklái. Lent szekérútba torkollunk, amin a K+ vezet. Folytatva utunkat az Ordaskő déli sziklái alatt a közös P és K+ jelzésen 800 métert haladunk a Havas patak mellett lefelé, innen a P balra fölfelé indul az Ordaskő lábához. Meredeken felfelé először Torockószentgyörgyöt, a várat és távolabb a Kőközi szorost, majd északnyugatra Torockót és a Székelykőt pillantjuk meg. Az út az Ordaskő gerince mentén a hegy oldalában a P jelzésen halad, majd jobbra le a Remete-forráson át Torockóba érünk. A beérkezők Torockó 30 elismerést kapnak.

A hosszabb távon lévők balra merőlegesen fölfelé a bokrok szalagozását és a fák, kövek narancssárga pöttyözését követve É felé fordulva érik el a Vidaly-tetőre tartó Kis-Almás déli szikláit. Ezen a sziklás gerincen, néhol jobbra kerülve haladunk, amíg felérünk egy zsámbékos fennsíkra és ugyanabban az irányban (É) már látszik a hegység legmagasabb pontja (1285m), de addig még két hegyecskét kell megmásznunk. A csúcsnak látszó zászlós oszloptól még érdemes átmenni a 10 méterrel magasabb sziklás csúcsra. Egyik oldalon az Aranyos völgye, a Gyalui-havasok, a távolban a még hófödte Vigyázó, a másikon a Vidallyal párhuzamos Ordaskő, ahova tartunk, mögötte a Székelykő. Ezután vissza kell térnünk a magasles völgyébe, alsó peremének túloldaláról indul meredeken lefelé az erdőben a PO, illetve a S+ jelzés. Amikor lent a völgyben elérjük a K+ jelzést, azon indulunk el balra a nyereg tetején lévő tábláig. Itt jobbra K irányban elhagyjuk az utat, és a szalagozást követve fölfelé az erdőben megcélozzuk a 300 méterrel magasabban lévő Ordaskő sziklatömbjének bal meredek oldalát (a szalagozás szerpentines „ösvényen” igyekszik). Elérve a gerincet jobbra a barlang mellett felmászunk a hegy legmagasabb pontjára, a D-re eső Ordaskőre (1250m). Innen visszamászva É-ra végig a gerincen jelzetlen ösvényen haladunk, az első sziklát balról kerülve, majd a gerincen haladva, időnként kissé jobbra kerülve egészen a Torockó fölötti északi szirtig. Előtte balra füves csúcs, jobbra nagy fenyők a lefelé tartó mező bal oldalán Torockó irányába fehér alap nélküli KO hevenyészett jelzésen meredeken leereszkedünk a szabályos P jelzésig, ami tovább lefelé a Remete forráson át visz be Torockóba. Az így beérkezők Torockó 35 elismerést kapnak.